

NATIONAL SUMMIT REGIONALISATION - REBALANCING THE NATION

2021-22

CONFERENCE & DINNER PROGRAM 13-14 SEPTEMBER 2022 HOTEL REALM, CANBERRA









DAY 1: NATIONAL SUMMIT

Tuesday, 13 September 2022

Summit Theme: Regionalisation – Rebalancing the Nation

Time	Duration	ltem	
7.30 am	30 mins	Registration opens	
	40 mins	Opening remarks and Welcome to Country	
8.00 am		Welcome and Housekeeping MC, Anna Henderson, Chief Political Correspondent and Bureau Chief, SBS Australia	
8.05 am		Welcome to Country – Aunty Violet Sheridan, Ngunnawal Elder	
8.15 am		Minister introduction – Christian Zahra, Chair, RAI	
8.20 am		The Hon. Catherine King MP, Minister for Infrastructure, Transport, Regional Development and Local Government	
		Q&A	
8.40 am		Liz Ritchie, CEO, RAI – Launching the Regionalisation Ambition 2032	
	50 mins	Regionalisation Ambition Panel	
9.00 am		Facilitator - Liz Ritchie, CEO, RAI	
		Daniel Moloney, Chair, Regional Capitals Australia	
		Alexi Boyd, CEO, Council of Small Business Organisations Australia	
		Jennifer Westacott AO, CEO, Business Council of Australia	
		Professor Nick Klomp, Vice Chancellor and President, CQUniversity	
		Q&A	
9.50 am	25 mins	Morning tea	
	30 mins	Keynote – Powering Regional Jobs	
10.15 am		Keynote Address – Dr Cathy Foley AO PSM, Australia's Chief Scientist <i>How science and technology will create the future jobs in regional</i> <i>Australia</i>	
		Q&A	
	25 mins	Keynote - Jobs and Skills	
10.45 am		Keynote Address – Rob Clayton, Managing Director, Nutrien Ag Solutions	
		Q&A	
	50 mins	Panel – Jobs and Skills	
11.10 am		Facilitator – Anna Henderson	
		Ron Maxwell, CEO, VERTO	
		Karin Maier, Assistant Secretary, Department of Home Affairs	
		Victoria Anderson, Head of Australian Jobs and Skills Summit	
		Kadi Taylor, Head of Government Relations, Seek	
		Q&A	
	30 mins	Lunchtime Keynote – Futureproofing Knowledge Economy	



Time	Duration	Item
12.00 pm		David Thodey AO, Chairman, Tyro and Xero and Former Chair of CSIRO
		Q&A
12.30 pm	45 mins	Lunch
	25 mins	Keynote - Innovation and Productivity
1.15pm		Gavin Williams, Chief Development Officer, Regional and Remote, NBN Co
		Q&A
	50 mins	Panel – Innovation and Productivity
1.40 pm		Facilitator – Dr Kim Houghton, Chief Economist, RAI
		Tanya Barden OAM, CEO, Australian Food and Grocery Council
		Tom Caska, Co-Founder and CEO, Aerologix
		Mick Keogh OAM, Deputy Chair, Australian Competition & Consume Commission
		Q&A
	40 mins	Panel – Regional Voices Pledging
2.30 pm		Facilitator - Kath Sullivan, ABC Regional and Rural Reporter
		Tracey Squire, Deputy CEO Business, Growth & Community, Albury City Council
		Elena Kelareva, CEO & Founder, GippsTech
		Mary Carroll, CEO, Capricorn Enterprise
		Raz lon, Director of Regional Development, RDA Goldfields Esperance
		Q&A
3.10 pm	15 mins	Afternoon tea
	15 mins	Keynote – Energy Transition
3.25 pm		Merryn York, Executive General Manager System Design, Australian Energy Market Operator
		Q&A
	45 mins	Panel – Energy Transition – sponsored Essential Energy
3.40 pm		Facilitator – John Cleland, CEO, Essential Energy
		Tony Wood, Energy and Climate Change Program Director, Grattan Institute
		Fiona Simson, President, National Farmers Federation
		Dr Amanda Cahill, CEO, The Next Economy
		Q&A
	30 mins	In Conversation with Annabelle Hickson
4.25 pm		Annabelle Hickson, Founder and Editor-in-Chief, Galah Press and Amanda Barwick, Corporate Affairs Director, RAI
		Q&A
	5 mins	Closing remarks

				REGIONAL AUSTRALIA INSTITUTE	PERSONAL PROPERTY OF
Time	Duration	ltem			2021-22
4.55 pm		Day 1 close			



Tuesday, 13 September 2022

Venue: Hotel Realm, Canberra Dress code: Semi formal

Time	ltem	
6.30 pm	Function begins	
6.30 pm	Drink service – Foyer	
7.00 pm	Guests seated	
7.10 pm	MC Welcome – Kristy O'Brien, Producer and Presenter, ABC	
7.20 pm	Dinner service	
8.00 pm	Minister introduction – Liz Ritchie, CEO, Regional Australia Institute	
8.05 pm	Keynote Address – The Hon. Kristy McBain MP, Minister for Regional Development, Local Government and Territories	
8.15 pm	Entertainment – Sam Stevenson	
8.25 pm	Keynote Address – Shanna Whan, Founder, Sober in the Country and 2022 Australian of the Year Local Hero	
8.45 pm	Dessert service	
9.00 pm	Entertainment	
10.00 pm	Event concludes	

REGIONS RISING



DAY 2: NATIONAL SUMMIT

Wednesday, 14 September 2022

Time	Duration	Item	
7.45 am	30 mins	Registration opens	
	35 mins	Opening remarks	
8.15 am		MC Welcome and Housekeeping, Anna Henderson, Chief Political Correspondent & Bureau Chief, SBS Australia	
8.25 am		The Hon. Senator Bridget McKenzie, Shadow Minister for Infrastructure, Transport and Regional Development	
	25 mins	Keynote – State of the Regions	
8.50 am		Keynote Address – Craig James, Chief Equities Economist, CBA	
		Q&A	
	50 mins	Panel – Regional Economies and Policy – Sponsored by CBA	
9.15 am		Facilitator – Vanessa Nolan-Woods, General Manager, NSW/ACT Regional and Agribusiness Banking, CBA	
		The Hon. Dr Craig Emerson, Managing Director, Emerson Economics Pty Ltd.	
		Dr Katherine Trebeck, Co-Founder, Wellbeing Economy Alliance	
		David Mackay, Acting Deputy Secretary, Regional, Cities and Territories Group at the Department of Infrastructure, Transport, Regional Development, Communications and the Arts	
		Q&A	
10.05 am	25 mins	Morning tea	
	30 mins	Keynote – The future of regional jobs – It all depends on liveability	
10.30 am		Keynote Address – Dr Kim Houghton, Chief Economist, RAI	
		Q&A	
	60 mins	Panel – Housing	
11.00 am		Facilitator – Dr Kim Houghton, Chief Economist, RAI	
		Tamika Smith, 2021 Woman of the Year Entrepreneur and Founder, My Bella Casa Offsite Constructions	
		Dr Michael Fotheringham, Managing Director, Australian Housing and Urban Research Institute	
		Cr Mathew Dickerson, Mayor, Dubbo Regional Council	
		Hugh Hartigan, Head of Research, The National Housing Finance and Investment Corporation	
		Q&A	
		Lunchtime Keynote - Regionalisation	
12.00 pm		Facilitator - Liz Ritchie, CEO, RAI	
		Keynote Address – Richard Goyder AO, Chairman, Woodside Petroleum Ltd, Qantas Airways Ltd, and the AFL Commission	



Time	Duration	Item	
		Q&A	
12.30 pm	50 mins	Lunch	
	50 mins	Panel – Education and Health	
1.20 pm		Facilitator – Dr Kim Houghton, Chief Economist, RAI	
		Penny Dakin, CEO, Australian Research Alliance for Children and Youth	
		Peta Rutherford, CEO, Rural Doctors Association of Australia	
		Duncan Taylor, Founder, Country Universities Centre	
		Tony Cook, Deputy Secretary, Higher Education, Research and International, Australian Government Department of Education	
		Q&A	
		In Conversation with	
2.10 pm		Sam Longmore, Founder, Ohh Bulldust with Laureta Wallace, Campaigns and Commercial Director, RAI	
		Q&A	
2.35 pm	15 mins	Afternoon tea	
	50 mins	Panel – Resilience and Doing Business in the Regions	
2.50 pm		Facilitator – Matt Linnegar, CEO, Australian Rural Leadership Foundation	
		Phil Thompson, Group Manager, Mob Personnel Services and Native Secrets	
		Bec Bignell, Producer, writer, actor	
		Matt Pfahlert, Co-Founder and CEO, Australian Centre for Rural Entrepreneurship	
		Q&A	
	40 mins	Panel – Regional Members Panel	
3.40pm		Facilitator – Luke O'Sullivan, Government Relations Director, RAI	
		Helen Haines MP, Member for Indi	
		Rebekha Sharkie MP, Member for Mayo	
		Q&A	
	10 mins	Closing remarks	
4.20 pm	15 mins	Christian Zahra, Chair, RAI	
4.35 pm		Day 2 Close	

*Program subject to change